piątek, 1 maja 2020

Placuszki/serniczki bananowe z borówkami

A tak dziś na majówkę usmażyłam te pyszne placuszki/ racuszki/ serniczki.
Bo jak je zwał tak zwał, ważne że są puszyste, delikatne, kremowe i bardzo fajnie pasują do herbaty czy kawy.
Popróbujcie i Wy.
Serniczki bananowe.


Składniki:
  • 340 g  półtłustego twarogu
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej T 650
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • borówki do podania

Przygotowanie serniczków:
  • Banany rozgniotłam widelcem, twaróg wkruszyłam do bananów.
  • Dodałam cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie wyrobiłam.
  • Ciasto powinno być bardzo gęste.
  • Na patelni rozgrzałam sporo oleju aby podczas smażenia nie przypaliły się placki - mają takie skłonności.
  • Nakładałam na bardzo gorący olej łyżką masę twarogową.
  • Smażyłam minutę i delikatnie przewróciłam na drugą stronę, zrumieniłam i ponownie przewróciłam aby serniczki doszły w środku.
  • Osączałam je na ręczniku papierowym.
  • Na talerzu posypałam cukrem pudrem i borówkami.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Starożytna Bitola - Macedonia Północna

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.