czwartek, 21 maja 2020

Placki z botwinką

Ponieważ uwielbiamy botwinkę, te placki nas zauroczyły.
Jestem pewna że i Wam zasmakują.
Szybko się je robi, szybko znikają, warto je usmażyć.
Dzieciom w szkole jako drugie śniadanie smakować będą wyśmienicie.
Botwinkowe placki.


Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 pęczek botwinki - liście i młode buraczki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • sól morska
  • pieprz
  • serek kremowy do podania
  • olej do smażenia
Przygotowanie placków:
  • Umyłam zieleninę: szczypiorek, natkę pietruszki i botwinkę, drobno pokroiłam.
  • Posiekałam cebulę, dodałam do miski.
  • Jaja zmiksowałam z mlekiem, dodałam mąkę i proszek do pieczenia, zmiksowałam i połączyłam z ziołami i botwinką, wymieszałam.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję aby nie rozlewało się po patelni.
  • W razie gdyby było za rzadkie wystarczy dodać łyżkę mąki albo jak będzie za gęste odrobinę mleka.
  • Nakładałam porcje masy na rozgrzany tłuszcz i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z kremowym serkiem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Rzepakowe pola

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.