Jestem pewna że i Wam zasmakują.
Szybko się je robi, szybko znikają, warto je usmażyć.
Dzieciom w szkole jako drugie śniadanie smakować będą wyśmienicie.
Botwinkowe placki.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 pęczek botwinki - liście i młode buraczki
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 mała cebula
- sól morska
- pieprz
- serek kremowy do podania
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Umyłam zieleninę: szczypiorek, natkę pietruszki i botwinkę, drobno pokroiłam.
- Posiekałam cebulę, dodałam do miski.
- Jaja zmiksowałam z mlekiem, dodałam mąkę i proszek do pieczenia, zmiksowałam i połączyłam z ziołami i botwinką, wymieszałam.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję aby nie rozlewało się po patelni.
- W razie gdyby było za rzadkie wystarczy dodać łyżkę mąki albo jak będzie za gęste odrobinę mleka.
- Nakładałam porcje masy na rozgrzany tłuszcz i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z kremowym serkiem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Rzepakowe pola |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.