Pamiętam z dzieciństwa jak zajadałam go tylko z cukrem i wtedy się w nim zakochałam.
Teraz jak tylko się pojawia zaraz zaczynam wymyślać potrawy.
Tym razem padło na placek, zapraszam gorąco.
Rabarbarowy placek.
Składniki: porcja na prostokątną formę do tarty
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej T 630
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 1000 g rabarbaru
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki bułki tartej
Beza:
- 3 białka
- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 100 g wypestkowanych wiśni
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki na ciasto posiekałam i zagniotłam w kulę.
- Zawinęłam w folie i włożyłam na 30 minut do lodówki.
- Potem wyjęłam ciasto i wyłożyłam nim dno i brzegi tarty wysmarowanej masłem.
- Nakłułam ciasto widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dól przez 20 minut.
Przygotowanie nadzienia:
- Rabarbar umyłam, pokroiłam na kawałki, zasypałam cukrem i dusiłam pod przykryciem przez 5 minut, aż się rozpadł.
- Upieczone ciasto posypałam bułka tartą, rozłożyłam rabarbar.
- Piekłam 20 minut w 180 C.
Przygotowanie bezy:
- Białka ubiłam na sztywną pianę razem z cukrem pudrem, rozłożyłam na rabarbarze.
- Na pianie ułożyłam wypestkowane wiśnie i piekłam kolejne 20, tym razem w 160 C.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Hodowla małży i ostryg w Trogirze w Chorwacji |
4 komentarze
Wspaniały rabarbarowy przepis! Ja ostatnio debiutowałem z rabarbarem w kuchni i teraz nic, tylko bym ten rabarbar pichcił :D Przepis na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam serdecznie, z miłą chęcią będę zaglądać do Ciebie częściej; zapraszam również do siebie! :)
OdpowiedzUsuńHej Maks.
UsuńDziękuję za miłą opinię i zachęcam do wypróbowania przepisu na placek. Z miłą chęcią zajrzę do Ciebie.
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, rabarbar w wypiekach także lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję Nino za miłe słowa.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.