Już pędzę z pomocą, mnie zainspirowała Monika i dzielę się pomysłem z Wami.
Dzięki Monia za pomysł na pyszny obiad.
Tak przygotowana cukinia jest chrupiąca, aromatyczna - pachnie kuchnią Wschodu, kremowa i szybko znika, polecam.
Podałam z fougasse, smakowała wyśmienicie.
Cukinia na pikantnie.
Składniki:
- 1500 g cukinii ze skórką
- 2 - 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- szczypta cynamonu
- szczypta suszonego majeranku
- mięta do posypania
Przygotowanie dania:
- Cukinię umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w grube słupki tak 5 - 6 cm.
- Do miski wsypałam wszystkie przyprawy, wrzuciłam pokrojoną cukinię i dłońmi natarłam każdy kawałek.
- Na patelni rozgrzałam olej, przełożyłam cukinię, smażyłam pod przykryciem 3 - 4 minuty, aby cukinia puściła sok.
- Teraz zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze ok. 10 minut aż cukinia stała się chrupiąca ale miękka.
- Cukinia jest miękka gdy staje się szklista.
- Podałam z czosnkowym sosem jogurtowym, posypane miętą.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Eustoma |
2 komentarze
Uwielbiam cukinię! Zazwyczaj przygotowywałam ją w piekarniku. Chętnie wypróbuje Twój przepis. :)
OdpowiedzUsuńNie pożałujesz, jest pyszna. Taka z piekarnika tez musi być pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.