niedziela, 17 maja 2020

Panzanella z kurczakiem

Przepyszna sałatka włoska tutaj w wydaniu z grillowanymi nektarynkami.
Sałatka jest pożywna, a jednocześnie lekka, idealna na letni posiłek.
Smaki i aromaty się przenikają i tworzą zbilansowany posiłek.
Zachęcam do spróbowania.
Panzanella  z nektarynkami.


Składniki: 4 porcje

  • 1/2 bagietki pełnoziarnistej
  • 2 nektarynki
  • 4 średnie pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g parmezanu
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 100 g rukoli
  • garść listków bazylii
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • pieprz do smaku
  • 1 doniczka rukwi wodnej


Przygotowanie sałatki:

  • Bagietkę pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
  • Filet z kurczaka pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w sosie ostrygowym i podsmażyłam na oleju aż kurczak był złocisty i kruchy.
  • Nektarynki pokroiłam w cząstki, skropiłam oliwą i grillowałam z obu stron.
  • Pomidory pokroiłam w dużą kostkę, cebulę w piórka, posiekałam czosnek.
  • Parmezan starłam na wiórki obieraczką do warzyw.
  • Rukolę, rukiew i listki bazylii wymieszałam.
  • Dodałam do sałat kurczaka, pomidory, grzanki,cebulę, czosnek, parmezan i kapary, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam grillowane nektarynki, skropiłam octem wymieszanym z oliwą, przemieszałam delikatnie.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek Czocha w Suchej woj. dolnośląskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.