Sałatka jest pożywna, a jednocześnie lekka, idealna na letni posiłek.
Smaki i aromaty się przenikają i tworzą zbilansowany posiłek.
Zachęcam do spróbowania.
Panzanella z nektarynkami.
Składniki: 4 porcje
- 1/2 bagietki pełnoziarnistej
- 2 nektarynki
- 4 średnie pomidory
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 60 g parmezanu
- 1 filet z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 100 g rukoli
- garść listków bazylii
- 2 łyżeczki kaparów
- 3 łyżki octu z białego wina
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- pieprz do smaku
- 1 doniczka rukwi wodnej
Przygotowanie sałatki:
- Bagietkę pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
- Filet z kurczaka pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w sosie ostrygowym i podsmażyłam na oleju aż kurczak był złocisty i kruchy.
- Nektarynki pokroiłam w cząstki, skropiłam oliwą i grillowałam z obu stron.
- Pomidory pokroiłam w dużą kostkę, cebulę w piórka, posiekałam czosnek.
- Parmezan starłam na wiórki obieraczką do warzyw.
- Rukolę, rukiew i listki bazylii wymieszałam.
- Dodałam do sałat kurczaka, pomidory, grzanki,cebulę, czosnek, parmezan i kapary, wymieszałam.
- Na koniec dodałam grillowane nektarynki, skropiłam octem wymieszanym z oliwą, przemieszałam delikatnie.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek Czocha w Suchej woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.