Aby pad thai było dobre nie wolno żałować tutaj ziół: kolendry i szczypioru.
Idealnie także będzie posypać danie uprażonym na suchej patelni sezamem lub orzeszkami arachidowymi.
Zabieramy się za gotowanie?
Pad Thai z tofu.
Składniki:
- 250 g tofu
- 200 g makaronu ryżowego
- 150 g kiełków fasoli mung
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 jaja
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- sok z 2 limonek
Przygotowanie sosu:
- Do blendera wrzuciłam posiekany czosnek, chili, korzeń imbiru, szalotkę, cukier i wlałam sok z limonek, sos sojowy i rybny, zmiksowałam na gładki sos.
- Przygotowanie Pad Thai:
- Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą na 5 minut, odcedziłam.
- Orzeszki uprażyłam na suchej patelni.
- Tofu pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju na patelni.
- Dodałam do tofu makaron, sos, kiełki i szczypior, smażyłam minutę.
- Wlałam roztrzepane jaja, smażyłam mieszając aż się ścięły.
- Przełożyłam na talerz, posypałam kolendrą i orzechami.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej.
"Podróże małe i duże"
Mister lasu 2019 |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.