czwartek, 21 maja 2020

"Ogniem i dymem" Martin Nordin

Mawiają że Polacy to naród grillujący.
Zaczynamy w kwietniu jak pogoda dopisuje, potem nadchodzi Majówka i tak do października albo i listopada.
Grillujemy najczęściej mięso, często już teraz warzywa a ziemniaki pieczone w popiele z ogniska pamięta każdy urodzony w PRL-u.
"Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy, nie tylko z warzyw" Martina Nordina to skarbnica przepisów na dania z użyciem grilla lub ognia z ogniska.

Są tu dania z grzybów, owoców, przepisy na placki, wegeburgery a nawet desery.
Nie znajdziesz tu tradycyjnej karkówki z grilla ale znajdziesz nowe, wyjątkowe smaki, aromaty i pokochasz grillowanie.
Nie każdy ma gdzie grillować aby ustawić grilla węglowego i na to mamy sposób, wystarczy przecież grill domowy czy nawet patelnia aby dania nabrały dymnego smaku.
Autor nauczy nas jak sprawić aby uprażona cebula była słodka, bakłażan przeszedł aromatycznym dymem czy buraki nabrały pięknego koloru.
Grill to jedno a ogień to drugie.
Przyrządzanie warzyw w dymie ogniska czy na ruszcie to zupełnie co innego niż grillowanie a smaki są jeszcze ciekawsze.
Z książki dowiemy się:

  1. Jak upiec kapustę, buraki czy inne warzywa
  2. Jak przyrządzić grzyby na ogniu
  3. Jak przygotować marynatę do warzyw: bakłażana czy brokułów
  4. Jakie naczynia przydadzą się do pieczenia w ogniu
  5. W jakiej temperaturze należy grillować potrawy
  6. Do jakich potraw używać drewna, węgla a do jakich ognia
  7. I wielu innych ciekawych, inspirujących rzeczy

Wykorzystanie jednego z ponad 70 przepisów sprawi że twoi goście czy domownicy biesiadujący razem przy jednym stole otworzą usta i oczy ze zdziwienia i będą zajadali ze smakiem.
Martin Nordin jest pasjonatem kuchni i fotografii i tych w książce nie brakuje.
Zdjęcia są profesjonalne i przyciągają uwagę oka a sok żołądkowy zaczyna pracować.
Autor prowadzi swoją firmę cateringową i artystyczną.
Jest autorem książki "Zielone burgery", przetłumaczonej na 6 języków.
Mieszka i pracuje w Malmö.
Tytuł: Ogniem i dymem
Podtytuł: Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw
Autor: Martin Nordin
zdjęcia: martin Nordin
Wydawnictwo: Zwierciadło Sp.z o. o
Wydano w Warszawie w 2019 rok
stron: 201

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.