Te naleśniki są idealne, pyszne i piękne.
Zachęcam do zrobienia, na śniadanie, obiad czy obiadokolację, będą znakomite.
Naleśniki na śniadanie.
Składniki: 5 naleśników
Ciasto:
- 1 szklanka mąki T 650
- 1 szklanka mleka
- 100 ml wody
- 1 duże jajo "L"
- szczypta soli
Dodatkowo:
- masło klarowane do smażenia
- 1/2 szklanki startego sera żółtego - u mnie gouda
- 50 g listków młodego szpinaku
- 80 g listków jarmużu
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie ciasta:
- Zmiksowałam mąkę z jajem, mlekiem i wodą a także szczyptą soli i pieprzu cytrynowego.
- Odstawiłam ciasto na 15 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie jarmużu:
- Jarmuż oczyściłam z grubych łodyżek, umyłam, osuszyłam.
- Pokroiłam w plastry czosnek.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam listki jarmużu, potem dodałam sól i czosnek i jeszcze chwilę smażyłam.
Przygotowanie naleśników:
- Na patelni rozgrzałam odrobinkę masła klarowanego bo na suchej patelni listki szpinaku są brzydkie po usmażeniu.
- Odrobinka masła jak mały paznokieć wystarczy.
- Na rozgrzane mało ułożyłam listki szpinaku, wcześniej umyte i osuszone.
- Teraz na patelnię wlałam chochelkę ciasta i smażyłam aż boki zaczęły odchodzić od brzegów a wierzch się dobrze ściął.
- Wtedy na jednym boku ułożyłam porcję jarmużu, posypałam serem żółtym,
- odczekałam aż ser zaczął się topić, wtedy złożyłam go na pół, posypałam odrobiną sera i jeszcze chwilę trzymałam na patelni.
- Potem zajadamy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Trojanowskich w Aleksandrowie Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.