sobota, 9 maja 2020

Najprostszy chleb żytni na zakwasie

W czasie zarazy, kwarantanny i epidemii udało mi się dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionej pani Ani na ryneczku zakupić mąkę świeżo zmieloną, napowietrzoną, idealną do wypieku chleba.
Mówimy tutaj o mące żytniej T 720.
Chleb z takiej mąki jest przepyszny, ma sprężysty miękisz i chrupiącą skórkę a pracy przy nim praktycznie mało.
Zachęcam do pieczenia własnego chleba.
Chleb żytni na zakwasie.


Składniki: keksówka 26 x 16 cm góra

  • 600 g mąki żytniej T 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki zakwasy żytniego
  • 500 ml wody


Przygotowanie chleba:

  • Do miski wlałam wodę, dodałam sól oraz zakwas i wymieszałam.
  • Dodałam mąkę i wymieszałam do połączenia składników, bez zbytniego mieszania.
  • Formę wysmarowałam masłem, wysypałam mąka i przełożyłam do foremki, wyrównałam wierzch, posypałam mąką i pozostawiłam pod przykryciem do wyrastania na 5 - 6 godzin.
  • Czasami trwa to dłużej, np. jak macie słaby zakwas ale nie przejmujcie się wystarczy poczekać aż ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 55 - 60 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tegoroczny kwiat jabłoni

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.