Mówimy tutaj o mące żytniej T 720.
Chleb z takiej mąki jest przepyszny, ma sprężysty miękisz i chrupiącą skórkę a pracy przy nim praktycznie mało.
Zachęcam do pieczenia własnego chleba.
Chleb żytni na zakwasie.
Składniki: keksówka 26 x 16 cm góra
- 600 g mąki żytniej T 720
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki zakwasy żytniego
- 500 ml wody
Przygotowanie chleba:
- Do miski wlałam wodę, dodałam sól oraz zakwas i wymieszałam.
- Dodałam mąkę i wymieszałam do połączenia składników, bez zbytniego mieszania.
- Formę wysmarowałam masłem, wysypałam mąka i przełożyłam do foremki, wyrównałam wierzch, posypałam mąką i pozostawiłam pod przykryciem do wyrastania na 5 - 6 godzin.
- Czasami trwa to dłużej, np. jak macie słaby zakwas ale nie przejmujcie się wystarczy poczekać aż ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 55 - 60 minut.
- Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tegoroczny kwiat jabłoni |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.