sobota, 30 maja 2020

Maślankowiec z truskawkami

To ciasto robi się błyskawicznie, bardzo prosto i znika szybko, dodać można inne owoce także.
Przepis od Ani z Jaśminowej kuchni i ona dodała maślankę truskawkową i nie dodawała owoców.
Ja zrobiłam troszkę inaczej i ciasto wyszło obłędne w smaku.
Truskawkowy maślankowiec.


Składniki: forma 21 x 30 cm
  • 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:

  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia i cukier, wymieszałam.
  • Teraz dodałam maślankę i wbiłam jaja, wymieszałam widelcem.
  • Na końcu powoli wlewałam olej, wymieszałam.
  • Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam ciasto.
  • Na wierzchu poukładałam, lekko wciskając w ciasto, wcześniej umyte, obrane i pokrojone na cząstki truskawki.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.


  • Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis z netu.
"Podróże małe i duże"
Polska Złota Jesień - Rogów woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.