Przepis od Ani z Jaśminowej kuchni i ona dodała maślankę truskawkową i nie dodawała owoców.
Ja zrobiłam troszkę inaczej i ciasto wyszło obłędne w smaku.
Truskawkowy maślankowiec.
Składniki: forma 21 x 30 cm
- 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 150 g truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia i cukier, wymieszałam.
- Teraz dodałam maślankę i wbiłam jaja, wymieszałam widelcem.
- Na końcu powoli wlewałam olej, wymieszałam.
- Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam ciasto.
- Na wierzchu poukładałam, lekko wciskając w ciasto, wcześniej umyte, obrane i pokrojone na cząstki truskawki.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z netu.
"Podróże małe i duże"
Polska Złota Jesień - Rogów woj. łódzkie |
2 komentarze
Uwielbiam takie ciacha, na pewno wypróbuję! Pozdrawiam i życzę dobrej nocy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.