To że one są mrożone działa na ich plus, bo świeżą aby była krucha trzeba uderzać o skałę lub ją zamrozić, właśnie.
Jeśli myślicie że jej przyrządzenie jest trudne to błąd, ośmiornicę można przygotować w prosty sposób, aby potem cieszyć się pysznym mięsem i zrobić kilka dań z jednej sztuki.
Przyrządzenie ośmiornicy podaję za Jamie Oliverem, a przepis na makaron z ośmiornicą pochodzi z jego książki "Jamie gotuje po włosku".
Zapraszam gorąco na porcję wiadomości o ośmiornicy i danie z jej udziałem.
Jak ugotować ośmiornicę?
Składniki ugotowanie ośmiornicy:
- 1 duża ośmiornica - u mnie 1200 g
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1 świeża czerwona papryczka chili
- 6 filetów sardeli w oliwie - anchois
- 200 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki octu balsamicznego
Składniki na makaron z ośmiornicą:
- 150 g makaronu muszelki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- garść dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 250 g usmażonej ośmiornicy jw.
- 1 chochla bulionu jw.
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie obłędnej w smaku ośmiornicy:
- W dużym garnku zagotowałam wodę i zanurzyłam w niej ośmiornicę na 2 minuty.
- Ośmiornica teraz lekko się zwinie.
- Wodę z parzenia wylałam, garnek osuszyłam i wlałam do niego 6 łyżek oliwy.
- Czosnek i chili pokroiłam w cienkie plasterki, wrzuciłam do garnka.
- Dodałam sardele i smażyłam na niedużym ogniu aż się prawie rozpadły.
- Teraz do garnka włożyłam ośmiornicę, pomidorki i cały pęczek natki pietruszki, razem z łodyżkami i wlałam ocet balsamiczny.
- Nakryłam garnek pokrywką i gotowałam na małym ogniu ok. 35 minut.
- Z ośmiornicy podczas gotowania wypłynie dużo soków tworząc pyszny bulion.
- Potem z tego bulionu można zrobić rosół ośmiornicowy.
- Wyłączyłam ogień a ośmiornicę zostawiłam w bulionie na 15 minut.
- Potem wyjęłam ją z garnka, odcięłam macki a resztę pokroiłam na kawałki.
- Bulion przecedziłam - to co zostało na sicie będzie potrzebne jako pasta do grzanek a bulion też będzie potrzebny.
- Kawałki ośmiornicy usmażyłam na 2 łyżkach oliwy aż ośmiornica zezłociła się i powstał kleisty sos.
Przygotowanie makaronu z ośmiornicą:
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Czosnek pokroiłam w plasterki.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam na nią czosnek i garść pomidorków koktajlowych.
- Smażyłam ok 5 minut aż pomidorki się rozpadły.
- Ośmiornicę podsmażoną jw. posiekałam 250 g i wrzuciłam na patelnię, dolewając chochlę bulionu z ośmiornicy.
- Teraz na patelnię wrzuciłam ugotowany makaron, wymieszałam, posypałam posiekaną natką pietruszki, ponownie wymieszałam i przełożyłam na talerze.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Skopje - Macedonia Północna |
4 komentarze
Jadłem raz ośmioniczkę i jakoś nie jestem co do tego przekonany, ale spróbuję raz jeszcze przygotować :p Może mi się coś nie udało
OdpowiedzUsuńMoże Ci się coś nie udało, ośmiornica jest delikatna i przepyszna. Spróbuj koniecznie.
Usuńpo wylaniu wody z garnka piszesz ze potem gotowalas ośmiornice. tylko na oliwie?
UsuńDokładnie tak jak napisałeś a po przeczytaniu sposobu przygotowania będziesz wiedział że wrzucasz ośmiornicę na oliwę z podsmażonymi cebulą, nakrywasz garnek a ośmiornica puści soki, pomidory też. Będzie z tego esencjonalny bulion w który ugotuje się znakomicie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.