poniedziałek, 18 maja 2020

Makaron z ośmiornicą + przygotowanie obłędnej ośmiornicy

Teraz ośmiornice można kupić w wielu sklepach np. bywa czasami w Biedronce, w Makro lub w Selgrosie.
To że one są mrożone działa na ich plus, bo świeżą aby była krucha trzeba uderzać o skałę lub ją zamrozić, właśnie.
Jeśli myślicie że jej przyrządzenie jest trudne to błąd, ośmiornicę można przygotować w prosty sposób, aby potem cieszyć się pysznym mięsem i zrobić kilka dań z jednej sztuki.
Przyrządzenie ośmiornicy podaję za Jamie Oliverem, a przepis na makaron z ośmiornicą pochodzi z jego książki "Jamie gotuje po włosku".
Zapraszam gorąco na porcję wiadomości o ośmiornicy i danie z jej udziałem.
Jak ugotować ośmiornicę?


Składniki ugotowanie ośmiornicy:

  • 1 duża ośmiornica - u mnie 1200 g
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 6 filetów sardeli w oliwie - anchois
  • 200 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Składniki na makaron z ośmiornicą:

  • 150 g makaronu muszelki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • garść dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 250 g usmażonej ośmiornicy jw.
  • 1 chochla bulionu jw.
  • 1/2 pęczka natki pietruszki


Przygotowanie obłędnej w smaku ośmiornicy:

  • W dużym garnku zagotowałam wodę i zanurzyłam w niej ośmiornicę na 2 minuty.
  • Ośmiornica teraz lekko się zwinie.
  • Wodę z parzenia wylałam, garnek osuszyłam i wlałam do niego 6 łyżek oliwy.
  • Czosnek i chili pokroiłam w cienkie plasterki, wrzuciłam do garnka.
  • Dodałam sardele i smażyłam na niedużym ogniu aż się prawie rozpadły.
  • Teraz do garnka włożyłam ośmiornicę, pomidorki i cały pęczek natki pietruszki, razem z łodyżkami i wlałam ocet balsamiczny.
  • Nakryłam garnek pokrywką i gotowałam na małym ogniu ok. 35 minut.
  • Z ośmiornicy podczas gotowania wypłynie dużo soków tworząc pyszny bulion.
  • Potem z tego bulionu można zrobić rosół ośmiornicowy.
  • Wyłączyłam ogień a ośmiornicę zostawiłam w bulionie na 15 minut.
  • Potem wyjęłam ją z garnka, odcięłam macki a resztę pokroiłam na kawałki.
  • Bulion przecedziłam - to co zostało na sicie będzie potrzebne jako pasta do grzanek a bulion też będzie potrzebny.
  • Kawałki ośmiornicy usmażyłam na 2 łyżkach oliwy aż ośmiornica zezłociła się i powstał kleisty sos.

Przygotowanie makaronu z ośmiornicą:

  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Czosnek pokroiłam w plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam na nią czosnek i garść pomidorków koktajlowych.
  • Smażyłam ok 5 minut aż pomidorki się rozpadły.
  • Ośmiornicę podsmażoną jw. posiekałam 250 g i wrzuciłam na patelnię, dolewając chochlę bulionu z ośmiornicy.
  • Teraz na patelnię wrzuciłam ugotowany makaron, wymieszałam, posypałam posiekaną natką pietruszki, ponownie wymieszałam i przełożyłam na talerze.


Smacznego.
Przepis Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Skopje - Macedonia Północna

4 komentarze

  1. Jadłem raz ośmioniczkę i jakoś nie jestem co do tego przekonany, ale spróbuję raz jeszcze przygotować :p Może mi się coś nie udało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Ci się coś nie udało, ośmiornica jest delikatna i przepyszna. Spróbuj koniecznie.

      Usuń
    2. po wylaniu wody z garnka piszesz ze potem gotowalas ośmiornice. tylko na oliwie?

      Usuń
    3. Dokładnie tak jak napisałeś a po przeczytaniu sposobu przygotowania będziesz wiedział że wrzucasz ośmiornicę na oliwę z podsmażonymi cebulą, nakrywasz garnek a ośmiornica puści soki, pomidory też. Będzie z tego esencjonalny bulion w który ugotuje się znakomicie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger