wtorek, 26 maja 2020

Lawendowe ciasto z morelami wg Yottama Ottolenghi

To ciasto wg przepisu Yotama Ottolenghi'ego to petarda smaków i aromatów.
I nawet nie śmiem powiedzieć że może upieczecie to ciasto jak będziecie mieli ochotę? Wy musicie je upiec i rozkoszować się smakiem, a potem napiszcie że właśnie tak było.
Ono jest magiczne, pachnąca lawendą i kwaskowate morele, a do tego słodycz migdałów i orzechów, magia.
Przepis pochodzi z książki "Słodko" Yotam Ottolenghi.
Drogie Mamy wszystkiego najlepszego.
Ciasto wg Yotama Ottolenghi'ego.




Składniki: tortownica 24 cm
Ciasto:
  • 180 g miękkiego masła
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka lawendy najlepiej świeżej z ogródka - kwiatki
  • 140 g orzechów pekan lub włoskich, świeżo zmielonych tak aby miały wyczuwalne kawałki
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 600 g moreli pokrojonych na połówki bez pestek
Lukier:
  • 80 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki kwiatków lawendy



Przygotowanie ciasta:
  • Przy użyciu malaksera zmieliłam orzechy ale tak nie do końca.
  • Mąka musi być z kawałkami orzechów.
  • Można orzechy po prostu drobno posiekać.
  • Miękkie masło zmiksowałam razem z cukrem i olejem z orzechów na gładką, puszysta pianę.
  • Dodawałam po trochu roztrzepane jaja, powoli aby masa się nie zważyła.
  • Potem dodałam wanilię, skórkę z cytryny oraz lawendę.
  • Na koniec dodałam mąkę i zmielone orzechy, dokładnie wymieszałam.
  • Z moreli usunęłam pestki.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno i przełożyłam cisto, wyrównałam.
  • Na wierzchu ułożyłam połówki moreli, skórką do dołu, dość ściśle.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 70 - 80 minut lub do suchego patyczka.
  • Pod koniec pieczenia warto nakryć ciasto folią aluminiową bo ciasto lubi się przypiekać.
  • Pod koniec pieczenia zrobiłam też lukier.
  • W garnuszku podgrzałam sok z cytryny i cukier puder aby lukier był gęsty i biały.
  • Jeśli jest za gęsty wystarczy dodać soku z cytryny lub jeśli jest za rzadki dodać cukru pudru.
  • Polałam ciepłe jeszcze ciasto lukrem i posypałam kwiatkami lawendy.
  • Ciasto najlepsze jest po 2 dniach ale ciężko czekać, więc nie powiem czy to prawda bo znika szybko.


Smacznego.
Przepis od Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Lawenda

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.