wtorek, 12 maja 2020

Krem z botwinki z karmelizowanymi listkami botwinki

Przepyszny krem z botwinki poleca się na obiad.
Ta zupa to idealne rozwiązanie dla smakoszy botwinki, ale tym co za nią nie przepadają też zasmakuje, zapewniam.
Szybka do zrobienia a smak nieziemski, polecam.
Zupa krem z botwinki.


Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 2 marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 10 cm białej części pora
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej
  • 800 - 1000 ml bulionu drobiowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • ok. 50 ml octu jabłkowego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie zupy:

  • Umyłam i osuszyłam botwinkę, pokroiłam w paski, zostawiłam kilka liści w całości do podsmażenia.
  • Obrałam marchewkę i pokroiłam w plastry a ziemniaki po obraniu w kostkę.
  • Pora umyłam i pokroiłam w plastry.
  • W dużym garnku na oleju podsmażyłam ziemniaki, pora, marchew i botwinkę.
  • Potem zalałam bulionem i gotowałam 15 minut aby warzywa zmiękły.
  • Potem wszystko zmiksowałam na gładki krem.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, trawą cytrynową, wlałam ocet, zagotowałam.
  • Zdjęłam z ognia i wymieszałam zupę z jogurtem.
  • Na maśle klarowanym podsmażyłam listki botwinki.
  • Podałam zupę z podsmażonymi listkami.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
W parku w Zduńskiej Woli woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.