Ta zupa to idealne rozwiązanie dla smakoszy botwinki, ale tym co za nią nie przepadają też zasmakuje, zapewniam.
Szybka do zrobienia a smak nieziemski, polecam.
Zupa krem z botwinki.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 2 marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 10 cm białej części pora
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej
- 800 - 1000 ml bulionu drobiowego
- sól morska
- pieprz czarny
- ok. 50 ml octu jabłkowego
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie zupy:
- Umyłam i osuszyłam botwinkę, pokroiłam w paski, zostawiłam kilka liści w całości do podsmażenia.
- Obrałam marchewkę i pokroiłam w plastry a ziemniaki po obraniu w kostkę.
- Pora umyłam i pokroiłam w plastry.
- W dużym garnku na oleju podsmażyłam ziemniaki, pora, marchew i botwinkę.
- Potem zalałam bulionem i gotowałam 15 minut aby warzywa zmiękły.
- Potem wszystko zmiksowałam na gładki krem.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, trawą cytrynową, wlałam ocet, zagotowałam.
- Zdjęłam z ognia i wymieszałam zupę z jogurtem.
- Na maśle klarowanym podsmażyłam listki botwinki.
- Podałam zupę z podsmażonymi listkami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
W parku w Zduńskiej Woli woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.