niedziela, 10 maja 2020

Jajecznica ze szparagami na tostach

Szparagi to nasze ulubione warzywo wiosną.
Smakują obłędnie nawet same, takie tylko z wody, ugotowane.
Przepisów na szparagi znajdziecie na blogu sporo.
Dziś zapraszam na jajecznicę ze szparagami. 


Składniki: 3 porcje

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 1 pęczek szparagów - 500 g
  • 6 jaj
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie dania:

  • Szparagom odłamałam zdrewniałe końcówki.
  • Odcięłam główki a resztę pokroiłam na małe kawałki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam posiekane szparagi 3 minuty, potem dodałam główki i smażyłam jeszcze 2 minuty.
  • Jaja rozbełtałam i wlałam na patelnię, smażyłam do ulubionej konsystencji.
  • Posoliłam, oprószyłam pieprzem.
  • Tosty opiekłam na suchej patelni i nałożyłam jajecznicę.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Ostrowie woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Muszę dzisiaj dorwac gdzieś szparagi. Widziałam je do tej pory w jednym tylko sklepie, białe (za którymi tak naprawdę za bardzo nie przepadam, wolę zdecydowanie szparagi zielone....). Szparagi bardzo lubię i w sumie warto jest skorzystać, bo sezon na nie jest wyjatkowo krótki, a moim zdaniem mają bardzo delikatny i subtelny smak.

    Do tej pory robiłam głównie z sosem holenderskim. NIe próbowałam do tej pory w połączeniu z jajeczniczą ale w sumie wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że też lubisz szparagi. Tu na blogu znajdziesz mnóstwo przepisów z użyciem szparagów a co jeden to smakowitszy, korzystaj do woli. Pozdrawiam Alicjo.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.