Smakują obłędnie nawet same, takie tylko z wody, ugotowane.
Przepisów na szparagi znajdziecie na blogu sporo.
Dziś zapraszam na jajecznicę ze szparagami.
Składniki: 3 porcje
- 6 kromek chleba tostowego
- 1 pęczek szparagów - 500 g
- 6 jaj
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie dania:
- Szparagom odłamałam zdrewniałe końcówki.
- Odcięłam główki a resztę pokroiłam na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam posiekane szparagi 3 minuty, potem dodałam główki i smażyłam jeszcze 2 minuty.
- Jaja rozbełtałam i wlałam na patelnię, smażyłam do ulubionej konsystencji.
- Posoliłam, oprószyłam pieprzem.
- Tosty opiekłam na suchej patelni i nałożyłam jajecznicę.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Ostrowie woj. łódzkie |
2 komentarze
Muszę dzisiaj dorwac gdzieś szparagi. Widziałam je do tej pory w jednym tylko sklepie, białe (za którymi tak naprawdę za bardzo nie przepadam, wolę zdecydowanie szparagi zielone....). Szparagi bardzo lubię i w sumie warto jest skorzystać, bo sezon na nie jest wyjatkowo krótki, a moim zdaniem mają bardzo delikatny i subtelny smak.
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam głównie z sosem holenderskim. NIe próbowałam do tej pory w połączeniu z jajeczniczą ale w sumie wszystko przede mną :)
Ciesze się że też lubisz szparagi. Tu na blogu znajdziesz mnóstwo przepisów z użyciem szparagów a co jeden to smakowitszy, korzystaj do woli. Pozdrawiam Alicjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.