Niektóre wersje są wyrzeźbione lub pocięte na wzór przypominający kłos pszenicy.
Ten mój dzisiejszy ma kształt liścia, jest przepyszny, smakiem w tej samej grupie co włoska foccacia.
Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze.
Posiłkowałam się przepisem Jacka z bloga Przepisy na domowy chleb i ser.
Francuski chleb z Prowansji.
Składniki: 2 chlebki
Zaczyn - poolish:- 170 g mąki pszennej T 650
- 170 g wody
- 2 i 1/2 g świeżych drożdży
Ciasto:
- 330 g mąki pszennej T 650
- 170 g wody
- 3 i 1/2 g - ekstraktu słodowego lub syropu trzcinowego lub miodu
- 6 g świeżych drożdży
- 340 g zaczynu jw.
- 12 g soli - dodać pod koniec wyrabiania ciasta
- 3 g suszonego rozmarynu
- 3 i 1/2 g ziół prowansalskich
Przygotowanie zaczynu poolish:
- Drożdże wymieszałam z wodą i dodałam do nich mąkę, wyrobiłam jednorodne ciasto.
- Nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 60 minut do fermentacji w temperaturze pokojowej a potem wstawiłam do lodówki na 10 - 20 godzin.
Przygotowanie chleba:
- Do misy robota wsypałam mąkę, wodę, cały zaczyn, wkruszyłam drożdże i wyrobiłam ciasto.
- Odstawiłam na 5 minut, po czym dodałam sól i ponownie wyrobiłam na gładkie ciasto.
- Na sam koniec wsypałam rozmaryn i zioła prowansalskie i krótko wyrabiałam.
- Uformowałam z ciasta kulę, włożyłam do miski, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na 75 - 90 minut do wyrastania.
- Potem wyjęłam ciasto na blat, podzieliłam na dwie części, z każdej zrobiłam kulę i zostawiłam na 10 minut aby ciasto odpoczęło.
- Każdą kulę rozpłaszczyłam, uformowałam na kształt liścia, czyli na kształt trójkąta.
- Ponacinałam chlebki jak na zdjęciu.
- Ułożyłam chleby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam do wyrośnięcia na 50 minut.
- Potem nagrzałam piekarnik do 220 C, spryskałam wnętrze wodą ze spryskiwacza, wsunęłam blachy z chlebami i piekłam 15 minut, po czym uchyliłam piekarnik aby wypuścić parę, zamknęłam ponownie i piekłam aż chleby się zrumieniły.
- Upieczone chleby studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku Boberstein Wojanów/Bobrów woj. dolnośląskie |
2 komentarze
Wygląda przepięknie :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i polecam do wypieku.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.