czwartek, 14 maja 2020

Ciepła sałatka ze szparagami i pomidorem

Znalazłam tę sałatkę na blogu Stare Gary i tak jest ze mną do dziś.
To pyszna sałatka, którą robi się błyskawicznie ale jest warunek: szparagi muszą być jędrne i świeże, tak samo jak i pomidory.
Sałatka wtedy będzie pyszna.
Można ją podać do mięs ale jeszcze pyszniejsza jest sama z grzankami.
Przepis z książki "Barcelona cult recipes" Stephan Mitsch
Polecam.
Sałatka szparagowa.


Składniki:
  • 250 g zielonych szaragów
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 40 ml oliwy
  • 10 g natki pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie sałatki:
  • Szparagom odłamałam twarde końce.
  • Blanszowałam je w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłam i pokroiłam na kawałki.
  • Pomidory pokroiłam w cząstki.
  • Posiekałam natkę pietruszki i szczypiorek.
  • Połączyłam ocet z oliwą, solą i pieprzem.
  • Wszystkie składniki połączyłam i podałam od razu.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Bobrownikach - woj kujawsko - pomorskie

2 komentarze

  1. Kocham wiosnę za szparagi i pomidory. Koniecznie muszę przygotować tę sałatkę. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.