To pyszna sałatka, którą robi się błyskawicznie ale jest warunek: szparagi muszą być jędrne i świeże, tak samo jak i pomidory.
Sałatka wtedy będzie pyszna.
Można ją podać do mięs ale jeszcze pyszniejsza jest sama z grzankami.
Przepis z książki "Barcelona cult recipes" Stephan Mitsch
Polecam.
Sałatka szparagowa.
Składniki:
- 250 g zielonych szaragów
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 2 łyżeczki octu winnego
- 40 ml oliwy
- 10 g natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie sałatki:
- Szparagom odłamałam twarde końce.
- Blanszowałam je w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłam i pokroiłam na kawałki.
- Pomidory pokroiłam w cząstki.
- Posiekałam natkę pietruszki i szczypiorek.
- Połączyłam ocet z oliwą, solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki połączyłam i podałam od razu.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Bobrownikach - woj kujawsko - pomorskie |
2 komentarze
Kocham wiosnę za szparagi i pomidory. Koniecznie muszę przygotować tę sałatkę. :)
OdpowiedzUsuńJa też, witam w klubie i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.