środa, 20 maja 2020

Ciasto z jabłkami, rabarbarem i borówkami

Kwaskowy rabarbar, mój ulubiony, idealnie łączy się w wypiekach ze słodkimi owocami.
Ja dziś dodałam jabłka i borówki amerykańskie.
Połączenie tych trzech owoców to petarda, polecam gorąco.
Ciasto jest wilgotne, nawet lekko zakalcowate ale takie ma być, jest znakomite.
Ciasto owocowe.



Składniki:
Ciasto: forma do tarty 32 cm

  • 220 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego + do posypania
  • 150 g masła
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 300 g gęstej słodkiej śmietany 30 %
  • 5 jaj
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60 g proszku budyniowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 500 g jabłek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 50 g płatków migdałowych do posypania
  • miód płynny do polania - kilka łyżek
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie ciasta:

  • W misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól.
  • Dodałam zimne pokrojone masło, oraz wbiłam jaja i szybko zagniotłam ciasto.
  • Owinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.
  • Śmietanę zmiksowałam z proszkiem budyniowym, jajami i ksylitolem.
  • Do masy śmietanowej dodałam wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszałam.
  • Jabłka obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, rabarbar umyłam i pokroiłam na kawałki.
  • Wystudzone ciasto wyjęłam, rozwałkowałam cienko, wylepiłam dno i brzegi formy do tarty.
  • Docisnęłam ciasto do dna i boków, nakłułam widelcem i boki i dno.
  • Na ciasto wylałam masę śmietanową, wcisnęłam plastry jabłka, kawałki rabarbaru i posypała połową borówek.
  • Na sam koniec posypałam płatkami migdałowymi.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem a przed samym podaniem skropiłam płynnym miodem i posypałam resztą borówek.


Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ksawerowie woj. łódzkie

5 komentarze

  1. Przepis powędruje do mego brata, podoba mi się i mu się spodoba. Lubię rabarbar, nie łączyłam go jeszcze z jabłkami i borówkami, także jestem ciekawa tego połączenia. Zdjęcia prześliczne. Pozdrawiam i życzę miłej środy. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i ciesze się że przypadł do gustu. Napisz jak się upiekł?

      Usuń
  2. Przepis zapisany, na pewno go zrobię, na sam widok ślinka cieknie. Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis przepisem, ale samo ciasto jakie cudowne na tych zdjęciach. Aż ma się ochotę zrobić jak najszybciej własne ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.