Te gofry są wyśmienite same, bez dodatków, oczywiście z owocami smakują jeszcze lepiej.
To są najlepsze gofry jakie piekłam, chrupiące, pachnące, ładnie się pieką, polecam i ja serdecznie.
Wyśmienite gofry.
Składniki: ok. 10 sztuk
Ciasto:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki krupczatki
- 5 łyżek mąki pszennej T 650
Frużelina:
- 300 g truskawek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Do podania:
- truskawki
- czereśnie
Przygotowanie gofrów:
- Białka oddzieliłam od żółtek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka wymieszałam z olejem, wodą i dodałam wszystkie mąki i proszek do pieczenia, zmiksowałam na gładka masę.
- Dodałam teraz pianę z białek i delikatnie połączyłam z masą.
- Na rozgrzaną formę do gofrów nakładałam porcje masy i smażyłam aż się zrumieniły - u mnie ok. 6 minut.
- Pamiętajcie że aby gofry były chrupiące po upieczeniu układamy je na kratce aby wystygły i nie zaparzyły się.
Przygotowanie frużeliny:
- Truskawki myłam, obrałam i włożyłam do garnka, rozgotowałam z cukrem.
- Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do truskawek.
- Zagotowałam ciągle mieszając aż masa zgęstniała.
- Podałam gofry z frużeliną, truskawkami i czereśniami.
Smacznego.
Pomysł od Jaśminowa Kuchnia.
"Podróże małe i duże"
Wisła w Ciechocinku wczesną wiosną |
4 komentarze
Od razu na myśl przychodzą wspomnienia z wakacji nad Bałtykiem... Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, jak gofry to deptak, ciepły nadmorski wiatr, super.
UsuńFantastyczny przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aida, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.