piątek, 8 maja 2020

Chleb pomidorowy, żytni na zakwasie

Ten chleb to petarda, pachnie latem, smakuje wyśmienicie, jest wilgotny i zajadałam pajdę samego chleba bez dodatków.
Dodatek pomidorów sprawił że smakuje latem, polecam do wypróbowania.
Chleby żytnie są czasami kapryśne dlatego trzymajcie się ściśle przepisu.
Chleb pomidorowy.


Składniki: keksówka 26 x 12
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 1 pomidor 

Przygotowanie chleba:
  • Pomidora przekroiłam na pół i jedną część pokroiłam na plastry a z drugiej wydrążyłam nasiona a miąższ pokroiłam w kostkę.
  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól i pomidory oraz posiekany rozmaryn.
  • Teraz wlewałam wodę i wymieszałam do połączenia składników.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, skropiłam oliwą.
  • Przełożyłam ciasto do foremki, wyrównałam wierzch i ułożyłam plastry pomidora.
  • Foremkę nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na ok. 4 - 5 godzin.
  • Chleb wyrośnie do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze przez 30 - 35 minut.
  • Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.