Dodatek pomidorów sprawił że smakuje latem, polecam do wypróbowania.
Chleby żytnie są czasami kapryśne dlatego trzymajcie się ściśle przepisu.
Chleb pomidorowy.
Składniki: keksówka 26 x 12
- 170 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki żytniej T 720
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 350 ml wody
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 1 pomidor
Przygotowanie chleba:
- Pomidora przekroiłam na pół i jedną część pokroiłam na plastry a z drugiej wydrążyłam nasiona a miąższ pokroiłam w kostkę.
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól i pomidory oraz posiekany rozmaryn.
- Teraz wlewałam wodę i wymieszałam do połączenia składników.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, skropiłam oliwą.
- Przełożyłam ciasto do foremki, wyrównałam wierzch i ułożyłam plastry pomidora.
- Foremkę nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na ok. 4 - 5 godzin.
- Chleb wyrośnie do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze przez 30 - 35 minut.
- Studziłam chleb na kratce.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.