Bakłażan jest niewdzięcznym warzywem ze względu na swój kolor.
Jak jest świeży kolor ma obłędny, po obróbce staje się bury i nieładny.
Jednak dodatki do niego sprawiają że nawet ten szaro - bury bakłażan nabiera wyrazistości.
Sałatka smakuje obłędnie, zachęcam do wypróbowania przepisu.
Sałatka z bakłażanem.
Składniki: 4 porcje
- 1 papryczka chili
- 5 cm korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 dymki ze szczypiorem
- 2 średnie bakłażany
- 1 cukinia żółta
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- 2 - 3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
- 1/2 pęczka rukwi wodnej
- 1 szklanka suchej kaszy kuskus
Przygotowanie sałatki:
- Papryczkę chili drobno posiekałam, imbir starłam na tarce a czosnek przecisnęłam przez praskę.
- Dymkę pokroiłam drobno i cebulkę i szczypior.
- Bakłażany umyłam, osuszyłam, pokroiłam wraz ze skórką w dużą kostkę, podsmażyłam na łyżce oleju.
- Dodałam też pokrojoną w kostkę cukinię wraz ze skórką.
- Bakłażany szybko wchłoną olej ale więcej nie dodawałam.
- Po podsmażeniu zdjęłam z patelni i bakłażana i cukinię.
- Na patelnię dodałam resztę oleju i podsmażyłam dymkę, imbir, chili i czosnek, 30 sekund.
- Teraz wlałam sos sojowy i ocet, wymieszałam i ponownie wrzuciłam podsmażony bakłażan i cukinię, smażyłam minutę.
- Orzeszki podpiekłam na suchej patelni, wystudziłam.
- Kuskus zalałam wrzącą wodą na 1 cm wyżej niż sięgał poziom kaszy w misce, odstawiłam na jakieś 10 minut a by kasza wchłonęła wodę.
- Podałam sałatkę z kuskusem, obficie posypaną rukwią wodną i orzeszkami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pałac Wojanów woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.