środa, 6 maja 2020

Azjatycka sałatka z bakłażanem na ostro - kwaśno

Dziś pyszna, zdrowa, szybka sałatka z bakłażanem.
Bakłażan jest niewdzięcznym warzywem ze względu na swój kolor.
Jak jest świeży kolor ma obłędny, po obróbce staje się bury i nieładny.
Jednak dodatki do niego sprawiają że nawet ten szaro - bury bakłażan nabiera wyrazistości.
Sałatka smakuje obłędnie, zachęcam do wypróbowania przepisu.
Sałatka z bakłażanem.


Składniki: 4 porcje

  • 1 papryczka chili
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia żółta
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 - 3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1/2 pęczka rukwi wodnej
  • 1 szklanka suchej kaszy kuskus


Przygotowanie sałatki:

  • Papryczkę chili drobno posiekałam, imbir starłam na tarce a czosnek przecisnęłam przez praskę.
  • Dymkę pokroiłam drobno i cebulkę i szczypior.
  • Bakłażany umyłam, osuszyłam, pokroiłam wraz ze skórką w dużą kostkę, podsmażyłam na łyżce oleju.
  • Dodałam też pokrojoną w kostkę cukinię wraz ze skórką.
  • Bakłażany szybko wchłoną olej ale więcej nie dodawałam. 
  • Po podsmażeniu zdjęłam z patelni i bakłażana i cukinię.
  • Na patelnię dodałam resztę oleju i podsmażyłam dymkę, imbir, chili i czosnek, 30 sekund.
  • Teraz wlałam sos sojowy i ocet, wymieszałam i ponownie wrzuciłam podsmażony bakłażan i cukinię, smażyłam minutę.
  • Orzeszki podpiekłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Kuskus zalałam wrzącą wodą na 1 cm wyżej niż sięgał poziom kaszy w misce, odstawiłam na jakieś 10 minut a by kasza wchłonęła wodę.
  • Podałam sałatkę z kuskusem, obficie posypaną rukwią wodną i orzeszkami.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pałac Wojanów woj. dolnośląskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.