Idealny na wielkanocny stół, polecam gorąco.
U Was na stołach wielkanocnych jest żurek czy barszcz biały? a co wolicie?
Zapraszam na mój żurek.
Wielkanocny żurek.
Składniki:
- 1000 ml wody z parzenia białej kiełbasy
- 2 nieduże laski wędzonej kiełbasy
- 50 g wędzonego boczku
- 500 ml zakwasu na żurek
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 kapelusze grzybów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
- 1 - 2 łyżki suszonego majeranku
- kiełki rzeżuchy
Przygotowanie żurku:
- Do garnka wlałam wodę z parzenia białej kiełbasy.
- Pokroiłam w kostkę kiełbasę i boczek i wysmażyłam na patelni, dodałam do wody.
- Gotowałam 5 minut.
- Teraz wkruszyłam grzyby, dodałam ziele, liście laurowe i całe ząbki czosnku, gotowałam 15 minut.
- Po tym czasie zaprawiłam żurek zakwasem, zagotowałam, dodałam śmietanę, ponownie zagotowałam.
- Na końcu dodałam sól, pieprz i majeranek.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kolegiata św. Marcina w Opatowie |
1 komentarze
rzeżucha wygląda tak wiosennie ; )
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.