wtorek, 14 kwietnia 2020

Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood

Przepis na chleb pochodzi z bloga Jacka Przepisy na domowy chleb i ser.
Jak wiecie, superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki.
Ten chleb jest właśnie żywnością superfood, zawiera mnóstwo błonnika, makro i mikroelementów, jest idealny.
Mięciutki miękisz, chrupiąca skórka, pyszności, najlepiej smakuje sam, z masłem idealnie a jak lubicie z wędliną będzie znakomity.
Polecam gorąco.
Chleb z ziarenkami.


Składniki: keksówka 30 x 12 cm
Zaczyn: 
  • 60 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 170 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 110 g wody
Namaczanka:
  • 30 g nasion chia
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g kaszy jaglanej
  • 150 g wody
Ciasto:
  • cały zaczyn
  • cała namaczanka
  • 350 g wody
  • 240 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2  łyżeczki soli
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren dyni
  • 50 g sezamu
Przygotowanie zaczynu:
  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i dokładnie wymieszałam.
  • Przykryłam miskę i pozostawiłam na 12 - 16 godzin w ciepłym miejscu np. na blacie kuchennym.
Przygotowanie namaczanki:
  • Do miski wsypałam nasiona chia, siemię lniane, kasze jaglaną, zalałam zimną wodą, wymieszałam i tak samo jak zaczyn, nakryłam i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 - 16 godzin.
Przygotowanie chleba:
  • Do misy przełożyłam cały zaczyn, całą namaczankę, dodałam mąki, sól, ziarna słonecznika, dyni i sezamu oraz wodę i dokładnie wymieszałam łyżką.
  • Formę wysmarowałam masłem, wysypałam otrębami i przełożyłam do niej ciasto na chleb.
  • wyrównałam wierzch, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia na 3 - 5 godzin.
  • Chleb powinien wyrosnąć do brzegów foremki.
  • Piekarnik nagrzałam do 230 C.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół - zmniejszyłam po nagrzaniu przez 10 minut, po czym zmniejszyłam ponownie temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 50 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis Jacka.
"Podróże małe i duże"
Pałac Wojanów woj. dolnośląskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.