Jak wiecie, superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki.
Ten chleb jest właśnie żywnością superfood, zawiera mnóstwo błonnika, makro i mikroelementów, jest idealny.
Mięciutki miękisz, chrupiąca skórka, pyszności, najlepiej smakuje sam, z masłem idealnie a jak lubicie z wędliną będzie znakomity.
Polecam gorąco.
Chleb z ziarenkami.
Składniki: keksówka 30 x 12 cm
Zaczyn:
- 60 g aktywnego zakwasu żytniego
- 170 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 110 g wody
- 30 g nasion chia
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g kaszy jaglanej
- 150 g wody
- cały zaczyn
- cała namaczanka
- 350 g wody
- 240 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g ziaren dyni
- 50 g sezamu
Przygotowanie zaczynu:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i dokładnie wymieszałam.
- Przykryłam miskę i pozostawiłam na 12 - 16 godzin w ciepłym miejscu np. na blacie kuchennym.
- Do miski wsypałam nasiona chia, siemię lniane, kasze jaglaną, zalałam zimną wodą, wymieszałam i tak samo jak zaczyn, nakryłam i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 - 16 godzin.
- Do misy przełożyłam cały zaczyn, całą namaczankę, dodałam mąki, sól, ziarna słonecznika, dyni i sezamu oraz wodę i dokładnie wymieszałam łyżką.
- Formę wysmarowałam masłem, wysypałam otrębami i przełożyłam do niej ciasto na chleb.
- wyrównałam wierzch, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia na 3 - 5 godzin.
- Chleb powinien wyrosnąć do brzegów foremki.
- Piekarnik nagrzałam do 230 C.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół - zmniejszyłam po nagrzaniu przez 10 minut, po czym zmniejszyłam ponownie temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 50 minut.
- Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis Jacka.
"Podróże małe i duże"
Pałac Wojanów woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.