środa, 29 kwietnia 2020

Warzywne szaszłyki

Ale pyszne szaszłyki dziś proponuję.
Nam smakowały bardzo, zachęcam również do wypróbowania.
Warzywa tak przygotowane są chrupiące, pachnące i z przyjemnością się je zajada, podkradając kolejny szaszłyk.
Polecam gorąco dla wegan i wegetarian.
Szaszłyki z warzyw.


Składniki:

  • 200 g papryczek  Padrón
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • kilka niedużych cebulek
  • 1 łyżka przyprawy do grilla lub inne ulubione zioła
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • sos Wędzony pieprz lub inny do szaszłyków
  • patyczki drewniane wcześniej namoczone w zimnej wodzie


Przygotowanie szaszłyków:
Paprykę pokroiłam na kawałki, cebulki małe na ćwiartki, większe na połówki.
Papryczki zostawiłam w całości.
Cukinię umyłam i razem ze skórką pokroiłam w plastry.
Wszystkie warzywa skropiłam oliwą i posypałam przyprawą do grilla, wymieszałam.
Warzywa na przemian nadziewałam na patyczki do wyczerpania warzyw.
Grillowałam na płycie grillowej ze wszystkich stron aż stały się upieczone ale chrupiące.
Podałam z sosem Wędzony Pieprz, jest pyszny ale tutaj pełna dowolność.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Augustyna w Bratoszewicach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.