Nie zostały? no trudno, szybko ugotujecie i zrobicie pyszną tortillę, aromatyczną i smakowitą.
Pożywi ciało i ucieszy oczy, polecam.
Ziemniaczana tortilla.
Składniki: 4 porcje
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 papryka czerwona
- 5 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 6 jaj
- 4 łyżki startego parmezanu lub manchego
- 3 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- listki estragonu - 2 łyżki
Przygotowanie tortilli:
- Ziemniaki obrałam i ugotowałam, odcedziłam, pokroiłam w plastry.
- Próbowałam też wersje że ziemniaki pokroiłam na talarki, blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie, odcedziłam.
- Można jak już pisałam użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu, tutaj pełna dowolność.
- Potrzebna będzie nam patelnia, którą można włożyć do piekarnika.
- Posiekałam cebulę i czosnek, papryki pokroiłam w paseczki.
- Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę i czosnek, potem dodałam paprykę i dusiłam 10 minut.
- Po tym czasie włożyłam pomidory razem z zalewą i gotowałam 5 minut.
- Ułożyłam plastry ziemniaków, smażyłam 5 minut.
- Ser starłam i połowę dodałam do roztrzepanych jajek, wymieszałam z solą i pieprzem.
- Zawartość patelni wlałam do jaj, wymieszałam i z powrotem wlałam na patelnię, wyrównałam wierzch.
- Smażyłam ok. 8 minut aż dół się ściął.
- Teraz tortillę posypałam resztą sera, listkami estragonu i wstawiłam do piekarnika/kombiwaru i piekłam 15 - 20 minut w temperaturze 190 C.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Letnie kwiaty |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.