sobota, 18 kwietnia 2020

Tortilla ziemniaczana z papryką

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? no to super, przydadzą się do zrobienia tortilli.
Nie zostały? no trudno, szybko ugotujecie i zrobicie pyszną tortillę, aromatyczną i smakowitą.
Pożywi ciało i ucieszy oczy, polecam.
Ziemniaczana tortilla.


Składniki: 4 porcje

  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 papryka czerwona
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 6 jaj
  • 4 łyżki startego parmezanu lub manchego
  • 3 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • listki estragonu - 2 łyżki



Przygotowanie tortilli:

  • Ziemniaki obrałam i ugotowałam, odcedziłam, pokroiłam w plastry.
  • Próbowałam też wersje że ziemniaki pokroiłam na talarki, blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie, odcedziłam.
  • Można jak już pisałam użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu, tutaj pełna dowolność.
  • Potrzebna będzie nam patelnia, którą można włożyć do piekarnika.
  • Posiekałam cebulę i czosnek, papryki pokroiłam w paseczki.
  • Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę i czosnek, potem dodałam paprykę i dusiłam 10 minut.
  • Po tym czasie włożyłam pomidory razem z zalewą i gotowałam 5 minut.
  • Ułożyłam plastry ziemniaków, smażyłam 5 minut.
  • Ser starłam i połowę dodałam do roztrzepanych jajek, wymieszałam z solą i pieprzem.
  • Zawartość patelni wlałam do jaj, wymieszałam i z powrotem wlałam na patelnię, wyrównałam wierzch.
  • Smażyłam ok. 8 minut aż dół się ściął.
  • Teraz tortillę posypałam resztą sera, listkami estragonu i wstawiłam do piekarnika/kombiwaru i piekłam 15 - 20 minut w temperaturze 190 C.


Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Letnie kwiaty

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.