wtorek, 21 kwietnia 2020

Tagliatelle z boczkiem i papryką

Aby zrobić szybki obiad potrzeba niewiele składników, niewiele czasu i mnóstwo chęci.
Jeśli takowe posiadacie to zakasujemy rękawy i robimy obiad.
Danie jest pyszne i warto pokusić się o jego przyrządzenie.
Makaron z boczkiem.


Składniki:

  • 1 średni por
  • 100 g boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • natka pietruszki do posypania
  • szczypior do posypania
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 250 g makaronu tagliatelle z chili
  • pieprz czarny
  • 80 g kulek mozzarelli

Przygotowanie makaronu:

  • Boczek pokroiłam w paseczki i wysmażyłam na patelni.
  • Jak boczek stał się chrupiący dodałam na patelnię pokrojony w plasterki por, oraz obie papryki również pokrojone, tylko w paseczki.
  • Wlałam sos ostrygowy i teriyaki.
  • Smażyłam aż por zmięknął a  papryka stała się szklista.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z warzywami.
  • Na talerzu posypałam kulkami mozzarelli, posiekana natką i szczypiorem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac Wojanów woj. dolnośląskie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.