My zajadaliśmy z groszkiem i ryżem czerwonym ale tutaj pełna dowolność.
Można zajadać do obiadu lub na zimno do kanapek.
Będziecie do niego wracać, polecam.
Soczysta szynka do obiadu.
Składniki:
- 1500 g mięsa od szynki wieprzowej
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka trawy cytrynowej mielonej
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka suszonej mięty
- czerwony ryż
- zielony groszek
Przygotowanie mięsa:
- Do miski wlałam wino, dodałam sos sojowy, pokruszone zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszałam.
- Mięso umyłam i osuszyłam, włożyłam do miski z marynatą, natarłam mięso i wstawiłam przykryte do lodówki na 24 godziny.
- Potem mięso wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
- Mięso wraz z marynatą przełożyłam do foremki i piekłam w kombiwarze halogenowym.
- Można to zrobić w piekarniku.
- Piekłam 20 minut w 230 C i 70 minut w 150 C.
- Potem wyjęłam mięso, zawinęłam w folię aluminiową i odstawiłam na 30 minut.
- Potem mięso odwinęłam i pokroiłam.
- Podałam z groszkiem z wody i czerwonym ryżem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Żonkile |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.