Ostatnio trochę eksperymentowałam z omletami, ten naprawdę jest super, polecam całym sercem.
Podaję przepis na dwa omlety, jeden mniejszy, drugi większy, można zrobić dwa równe albo z połowy składników jeden, będzie super.
Omlet śniadaniowy.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 50 g szpinaku świeżego
- 1 garść rukoli
- 1 szklanka startego sera Mimolette
- 6 jaj
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie omletu:
- Jaja wbiłam do miseczki, dodałam sól i pieprz i roztrzepałam widelcem.
- Szpinak umyłam i osuszyłam.
- Czosnek pokroiłam w plasterki.
- Ser starłam na tarce.
- Przygotowałam 2 patelnie.
- Na jednej rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek, 30 sekund i dodałam szpinak.
- Smażyłam tylko tyle aby liście lekko zwiędły.
- Rozłożyłam szpinak na dwie patelnie, wlałam jaja, na większą sporą porcję a na mniejszą resztę.
- Smażyłam pod przykryciem minutę a potem posypałam serem, trochę zostawiłam na wierzch.
- Smażyłam kolejną minutę.
- Teraz na omlecie wylądowała rukola, smażyłam aż wierzch się dobrze ściął i złożyłam na połowę, posypałam resztą sera i smażyłam 30 sekund.
- Gotowe.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Lato |
2 komentarze
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I był pyszny, pozdrawiam Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.