Zaglądajcie tam również bo mnóstwo ciekawych propozycji tam znajdziecie.
Sernik jest idealny, kremowy, pachnący kokosem i bardzo, bardzo smakowity.
Polecam każdemu do kawki czy herbaty czy czystka, będzie idealny, a kilogramy tak mocno nie ruszą w górę po jego zjedzeniu.
Tym bardziej że Majówka przed nami i będziemy się dużo ruszać.
Pieczony sernik Rafaello.
Składniki: tortownica 24 cm
Spód:
- 70 g mąki kokosowej
- 60 g mąki ryżowej
- 1 jajo
- 60 g ksylitolu
- 1/2 łyżeczki sody
- 75 g zimnego masła
- 50 g płatków migdałowych
Masa serowa:
- 900 g twarogu półtłustego
- 3 jaja
- 1 op. budyniu waniliowego 35 g - proszek
- 100 g wiórków kokosowych
- 250 ml mleka kokosowego
- 150 g erytrolu - można miód lub inny słodzik
- olejek kokosowy - kilka kropli lub likier kokosowy
- płatki kokosowe do posypania wierzchu
- płatki migdałowe do posypania wierzchu
Przygotowanie spodu:
- Masło utarłam z ksylitolem na gładką i puszystą masę.
- Potem dodałam obie mąki, sodę i płatki migdałowe, dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tortownice z ciastem włożyłam do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
- Ser zmiksowałam z żółtkiem, dodałam proszek budyniowy, mleko kokosowe, wiórki i zmiksowałam do całkowitego połączenia składników.
- Erytrol zmieliłam na cukier puder i wsypałam do masy serowej.
- Jaja dodałam po jednym do masy serowej, ciągle miksując.
- Na koniec dodałam 25 ml likieru kokosowego.
- Masę serową wyłożyłam na spód w tortownicy.
- Po wierzchu posypałam płatkami migdałowymi i kokosowymi.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam sernik do wystudzenia.
- Potem to już tylko zajadaliśmy.
Smacznego.
Przepis @kasia.kar.fit
"Podróże male i duże"
Miododajne pola rzepaku - maj 2019 r |
3 komentarze
Ksylitol to mój ulubiony zamiennik cukru - smakuje tak samo. Chętnie wypróbuję ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki każdego typu. Ten wygląda idealnie, i jeszcze dodatki kokosowe... ach. Podrzucam przepis żonie :)
OdpowiedzUsuńAdamek napisz jak się upiekł i czy smakował? Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.