Można je zrobić na kefirze ale wtedy będą ostrzejsze w smaku.
Dodatek miodu i truskawek zrobił tutaj całą robotę, są pyszne, polecam.
Maślankowe racuszki.
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajo "L"
- 1 serek homogenizowany waniliowy - 150 g
- 1 szklanka maślanki
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka sody
Dodatkowo:
- olej ryżowy do smażenia
- miód do podania
- truskawki do podania
Przygotowanie racuchów:
- Do misy malaksera wlałam maślankę, dodałam jajo i serek a także sól i wymieszałam.
- Dodałam teraz obie mąki, sodę i zmiksowałam na dość gęste, jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i łyżką nakładałam porcje masy.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone racuchy osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z miodem i truskawkami, najlepiej cieplutkie.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Hotel "Neapol"w Ciechocinku |
2 komentarze
Wygląda pycha ;)
OdpowiedzUsuńaldia dziękuję i pozdraiwam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.