czwartek, 23 kwietnia 2020

Racuszki na maślance z serkiem i truskawkami

No takie rarytasy to ja uwielbiam, pulchniutkie, delikatne racuchy na maślance.
Można je zrobić na kefirze ale wtedy będą ostrzejsze w smaku.
Dodatek miodu i truskawek zrobił tutaj całą robotę, są pyszne, polecam.
Maślankowe racuszki.


Składniki:
Ciasto:

  • 1 jajo "L"
  • 1 serek homogenizowany waniliowy - 150 g
  • 1 szklanka maślanki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka sody

Dodatkowo: 

  • olej ryżowy do smażenia
  • miód do podania
  • truskawki do podania


Przygotowanie racuchów:

  • Do misy malaksera wlałam maślankę, dodałam jajo i serek a także sól i wymieszałam.
  • Dodałam teraz obie mąki, sodę i zmiksowałam na dość gęste, jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i łyżką nakładałam porcje masy.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone racuchy osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z miodem i truskawkami, najlepiej cieplutkie.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Hotel "Neapol"w Ciechocinku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.