poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Precle

Kwietniowa Piekarnia Amber a w niej wypiekamy precle.
Lubicie precle? chyba nie ma takiej osoby co by ich nie lubiła a jeśli jest to niech da znać 😏
Nasze wypiekanie w czasach odosobnienia to chwilowe oderwanie się od ponurej rzeczywistości.
Siedzimy w domach, przynajmniej większość a sama myśl o tym, że inni piekarze i piekarenki to samo w tym samym czasie wypiekają napawa optymizmem i wywołuje uśmiech na twarzy.
Moje precle wyszły znakomicie, posypałam je cytrynową solą w płatkach - wyborne.
Uśmiechajmy się do siebie a wszystkim będzie łatwiej.
Przepis na precle pochodzi z bloga Salt&Baker.
Zapraszam do wypiekania precli.


Składniki:
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant *
  • 2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej - dałam tortową T 450
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka niesolonego miękkiego masła 
Dodatkowo:
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki sody oczyszczonej
  • sól w płatkach do posypania

Przygotowanie precli:
  • W misie robota kuchennego wymieszałam ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, pozostawiłam na 5 minut.
  • Potem wsypałam 1 szklankę mąki, sól i dodałam miękkie masło, mieszałam mieszadłem hakowym do połączenia składników.
  • Teraz dodałam resztę mąki, wymieszałam a potem wyrabiałam 5 - 6 minut najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając.
  • Ciasto ma być bardzo plastyczne i elastyczne.
  •  Miskę posmarowałam olejem i przełożyłam do niej kulę ciasta, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 30 - 40 minut.
  • Zagotowałam półtorej szklanki wody, dodałam do niej sodę i wymieszałam a potem przelałam do płaskiego pojemnika aby ostygła.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam, podzieliłam na 8 równych części.
  • Z każdej części zrobiłam długi na ok. 50 cm wałek i zaplotłam precelka czyli skręciłam wałek i podwinęłam końce pod spód.
  • Jak skręcać precle zajrzyjcie do Whitney.
  • Każdy precel wylądował teraz w kąpieli wodnej z sodą na 2 minuty.
  • Jeśli precel wystaje z nad wody to trzeba go polewać.
  • Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam na niej wymoczone precle.
  • Jeszcze mokre precle posypałam solą cytrynową w płatkach.
  • Nakryłam precle ściereczką i odstawiłam na 10 minut aby podrosły.
  • Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 8 - 10 minut.
  • Upieczone studziłam na kratce.
* 7 g suchych drożdży to 2 łyżeczki = 25 g świeżych drożdży
Smacznego.
Przepis od Salt&Baker.
"Podróże małe i duże"
Kwiat Jabłoni - wiosna 2020

20 komentarze

  1. Pysznie upieczone!
    Wspaniale piekło się razem . Dziękuję za #zostańwdomuiupiecz

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne precle, a że pyszne to i aj wiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomicie wyglądają Twoje precle i miękisz mają perfekcyjny. Nie mogę tylko znaleźć w przepisie, tego płynu ze szklaneczki... Dużo uśmiechów i zdrowia i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W szklaneczce było piwo karmelowe ha ha, pysznie smakowało z preclami, dzięki Gucio.

      Usuń
  4. Dorotko pięknie Ci się udały :)Uśmiecham się do Ciebie, pozdrawiam serdecznie i do następnego pieczenia :)M

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne pomysł z dodatkiem cytrynowej soli. Pysznie nam się wypiekły się te precle :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje precle są piękne, wspólne pieczenie daje moc. Do następnej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo piękne prezle, a wykończenie znakomite:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie ładniutkie!
    Zamarzyłam o nich :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie Ci się upiekły. I jakie puchate. Do kolejnego spotkania☺️

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.