wtorek, 7 kwietnia 2020

Papryka w sosie śmietanowym

Pyszne danie dziś na talerzu.
Kilka składników razem tworzą pyszną całość.
Danie robi się szybko, jest aromatyczne, i bardzo smaczne, polecam gorąco.
Papryka to nośnik dużej ilości witaminy C, przyda się każdemu.
Papryka w śmietanie.


Składniki:

  • 3 cebule czerwone
  • 100 g papryczki hiszpańskiej Padrón
  • 500 g czerwonej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka jarzynki bio
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • sól morska
  • pieprz
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki


Przygotowanie dania:

  • Paprykę pokroiłam w paski, cebulę w piórka, zielone papryczki pozostawiłam w całości.
  • Na patelni rozgrzałam połowę oleju i podsmażyłam na nim papryczki Padrón, zdjęłam z patelni na którą wrzuciłam paprykę.
  • Smażyłam aż stała się szklista, zdjęłam ją z patelni.
  • Na patelnię wlałam resztę oleju i dodałam cebulę, dusiłam aż całkiem zmiękła.
  • Teraz dodałam przecier, keczup, jarzynkę bio i śmietanę, zagotowałam.
  • Na koniec dodałam suszone zioła, sól i pierz, gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Wrzuciłam paprykę czerwoną i zieloną i gotowałam 5 minut.
  • Na talerzu posypałam szczypiorem i natka pietruszki.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa wieża zegarowa z Chlewiskach woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.