Efekt jest zabójczo dobry, pyszne danie sprawdzi się na obiad, kolację czy śniadanie.
Polecam do spróbowania, czekam na Wasze opinie, czy smakowało?
Łosoś ze szpinakiem i serem.
Składniki:
- 100 g pikantnego chorizo
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g łososia wędzonego na zimno
- 1 łyżka oleju
- 300 g świeżego szpinaku
- 200 g śmietany 18 %
- 100 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki pestek słonecznika
Przygotowanie dania:
- Chorizo pokroiłam w dużą kostkę, cebulę i czosnek posiekałam.
- Szpinak umyłam i osuszyłam.
- Osączyłam ciecierzycę od zalewy.
- Na oleju podsmażyłam cebulę i czosnek a także chorizo, jakieś 3 minuty.
- Dodałam szpinak i smażyłam do momentu aż szpinak zwiędnął.
- Wtedy wlałam śmietanę, pół szklanki wody, dodałam ser i doprawiłam gałką muszkatołową.
- Podgrzewałam aż ser się stopił, wtedy dodałam ciecierzycę i gotowałam 5 minut.
- Na koniec włożyłam porwanego na kawałki łososia, podgrzewałam 5 minut bez mieszania.
- Posypałam pestkami słonecznika, posypałam tymiankiem, oprószyłam pieprzem.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Willa Bawarka w Piechowicach/Michałowicach woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.