sobota, 4 kwietnia 2020

Omlet brokułowy z groszkiem

Szybko i łatwo można usmażyć sobie omlet z brokuła i w ten sposób przemycić to niezbyt lubiane przez niektórych warzywo.
Nie wiem czemu bo jest takie pyszne, ale do tego dorasta się z wiekiem - do smaku brokuła.
Ścieramy go na tarce o grubych oczkach i smażymy z innymi warzywami, jest przepyszny.
Omlet z brokuła.


Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 4 jaja XL
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 puszka - 65 g groszku zielonego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ryżowej


Przygotowanie dania:

  • Starłam na tarce brokuła, cebulę, czosnek.
  • Dodałam posiekane chili, wymieszałam z jajami.
  • Dodałam sól, pieprz i zielony groszek, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąkę ryżową i dokładnie wymieszałam.
  • Na dużej patelni rozgrzałam olej i masło, wylałam masę, wyrównałam wierzch i smażyłam 3 minuty.
  • Potem podzieliłam omlet na cztery części i dosmażałam jeszcze na małym ogniu 5 minut.


  • Potem każdy kawałek przewróciłam na drugą stronę i dosmażałam na złoty kolor.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Biskupów Kujawskich w Wolborzu woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger