niedziela, 19 kwietnia 2020

Ogony wieprzowe z warzywami

Czy jedliście już ogony wieprzowe? jeśli tak to jak przyrządzone?
W ogonach jest bardzo dużo kolagenu, tego dobrego dla naszych kości i dlatego warto je zajadać.
Dziś przedstawiam ogony w wersji z warzywami, danie jest przepyszne.
Ogony z warzywami.


Składniki:
  • 800 g ogonów wieprzowych
  • 3 papryki białe szpiczaste
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie dania:
  • Ogony umyłam, pokroiłam na kawałki 3 - 4 cm.
  • Papryki umyłam, usunęłam im gniazda nasienne, pokroiłam na kawałki.
  • Cebule obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek po obraniu pokroiłam w plasterki.
  • Marchewki wyszorowałam i pokroiłam w plastry, pomidory wraz ze skórką w cząstki.
  • W dużym garnku rozgrzałam olej i masło klarowane i podsmażyłam na nich kawałki ogonów aż się zrumieniły i posiekaną cebulę i czosnek.
  • Potem zalałam je 300 ml bulionu i gotowałam 30 minut.
  • Potem wrzuciłam wszystkie papryki, marchewkę, pomidory, wlałam passatę, wino i gotowałam 20 minut.
  • Na koniec dodałam przyprawy: sól, pieprz, obie papryki i gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Po tym czasie całość wymieszałam z posiekaną natką pietruszki i posiekanym koperkiem.
  • Podałam z kaszą gryczaną.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Skopje - Macedonia Północna

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.