W ogonach jest bardzo dużo kolagenu, tego dobrego dla naszych kości i dlatego warto je zajadać.
Dziś przedstawiam ogony w wersji z warzywami, danie jest przepyszne.
Ogony z warzywami.
Składniki:
- 800 g ogonów wieprzowych
- 3 papryki białe szpiczaste
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 200 ml passaty pomidorowej
- 300 ml bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- Ogony umyłam, pokroiłam na kawałki 3 - 4 cm.
- Papryki umyłam, usunęłam im gniazda nasienne, pokroiłam na kawałki.
- Cebule obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek po obraniu pokroiłam w plasterki.
- Marchewki wyszorowałam i pokroiłam w plastry, pomidory wraz ze skórką w cząstki.
- W dużym garnku rozgrzałam olej i masło klarowane i podsmażyłam na nich kawałki ogonów aż się zrumieniły i posiekaną cebulę i czosnek.
- Potem zalałam je 300 ml bulionu i gotowałam 30 minut.
- Potem wrzuciłam wszystkie papryki, marchewkę, pomidory, wlałam passatę, wino i gotowałam 20 minut.
- Na koniec dodałam przyprawy: sól, pieprz, obie papryki i gotowałam jeszcze 5 minut.
- Po tym czasie całość wymieszałam z posiekaną natką pietruszki i posiekanym koperkiem.
- Podałam z kaszą gryczaną.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Skopje - Macedonia Północna |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.