Przepis znalazłam na jakiejś kartce z kalendarza i bardzo przypadł mi do gustu, ugotowałam i teraz polecam każdemu.
Zupa jest rewelacyjna.
Zupa wiosenna z czerwoną kapustą.
Składniki:
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 1 nieduża główka czerwonej kapusty
- 60 g rodzynków
- 300 g małych ziemniaczków
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- szczypta kminku mielonego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
Przygotowanie zupy:
- Rodzynki włożyłam do miseczki i zalałam wrzącą wodą, odstawiłam na 30 minut.
- Kapustę poszatkowałam drobno, posoliłam i odstawiłam na 30 minut.
- Potem kapustę odcisnęłam i włożyłam do garnka, zalałam bulionem, gotowałam na małym ogniu 30 minut.
- Ziemniaki - miałam małe, wielkości orzecha włoskiego, wyszorowałam i wrzuciłam do bulionu.
- Doprawiłam solą, włożyłam liść laurowy, dodałam kminek i rodzynki, gotowałam 15 minut.
- Potem podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę, zasypałam mąką, ponownie zasmażyłam i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Na koniec wlałam ocet i wsypałam cukier do smaku, zagotowałam.
- Zupa gotowa.
Smacznego.
Przepis kuchni Mazur.
"Podróże małe i duże"
Kościół parafialny w Łaniętach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.