Powiem szczerze że upaprać się przy nich trzeba ale ile przyjemności w jedzeniu.
Takie dania to my uwielbiamy, prosto, szybko i pysznie.
Zupa z owocami morza.
Składniki:
- 100 g oczyszczonych surowych małży
- 225 g ugotowanych oczyszczonych białych krewetek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka chili bez pestek
- 1 czerwona szpiczasta papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- pieprz czarny
- 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
- bagietka na grzanki
Przygotowanie zupy:
- Pokroiłam w kostkę cebulę, czosnek w plasterki, selera pokroiłam w plasterki, paprykę czerwoną w kostkę a ostrą w plasterki.
- W dużym garnku rozgrzałam oliwę i masło, podsmażyłam cebulę, czosnek, selera, papryki.
- Wlałam wino i wrzuciłam małże, nakryłam ganek pokrywką i dusiłam aż muszle się pootwierały.
- Trwało to jakieś 5 minut.
- Jeśli któraś muszla się nie otworzy należy ją wyrzucić.
- teraz dodałam krewetki, posiekaną natkę, pieprz.
- Gotowałam jeszcze 3 minuty.
- Bagietkę pokroiłam w skośne plastry i podpiekłam na suchej patelni.
- Podałam zupę z bagietką.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Żagwin |
8 komentarze
Pyszne, nieźle czarujesz w gotowaniu.
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć, dziękuję.
UsuńSmakuje wyśmienicie i w sam raz komponuje się z moją kuracją odchudzającą, która wymaga lekkiej diety:) Dzięki!
OdpowiedzUsuńO tak, na utratę wagi idealne danie, polecam.
UsuńNigdy nie jadłam krewetek ani małż, jednak to danie wygląda bardzo apetycznie. Chyba się skuszę i przygotuje je na jakąś romantyczną kolację. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba się skusić a potem przepadniesz, a na romantycznej kolacji będzie jeszcze lepiej - toż to same afrodyzjaki. Napisz jak było.
UsuńTo danie wygląda naprawdę apetycznie! Domniemuje, że jest też niskokaloryczne co jak dla mnie świetnie się składa :)
OdpowiedzUsuńKalorii tam nie ma dużo więc polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.