Jeśli nie przepadasz za wątróbką, spróbuj tego libańskiego przepisu, łatwego do przyrządzenia i wyjątkowo smacznego.
Polecam gorąco.
Wątróbka z miętą.
Składniki:
- 450 g wątroby wieprzowej - cielęcej lub wołowej
- sól morska
- czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki suszonej mięty
- 3 - 4 łyżki zimnej wody
- świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Przygotowanie wątróbki:
- Wątrobę pokroiłam na mniejsze kawałki, umyłam, osuszyłam, oprószyłam pieprzem.
- Czosnek i cebulę obrałam i cebulę pokroiłam w piórka a czosnek w plasterki.
- Na patelni podgrzałam masło i podsmażyłam mięso z obu stron, zdjęłam z patelni.
- Na patelnię natomiast dodałam oliwę, wrzuciłam cebulę i czosnek i smażyłam aż cebula się zeszkliła.
- Teraz wlałam wino i chwilę gotowałam aby wino odparowało.
- Teraz zawartość patelni zasypałam mąką, dodałam miętę i wlałam wodę, gotowałam aż powstał sos.
- Wtedy do sosu włożyłam wątróbkę, posoliłam i gotowałam pod przykryciem 5 - 8 minut aż wątróbka zmiękła.
- Podałam posypane natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni libańskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamkowe w Starej Kamienicy woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.