Należy użyć pikantnego chorizo aby danie było bardziej wyraziste.
Do przygotowania w 15 minut.
Danie pochodzi z książki "Andaluzja Olé!" Victoriii Twead.
Kurczak po hiszpańsku.
Składniki: 3 - 4 porcje
- 1 pierś z kurczaka
- 8 ząbków czosnku
- 100 g chorizo pikantnego
- 4 - 5 pieczarek
- 8 ziarenek pieprzu
- 100 ml czerwonego wina
- oliwa z oliwek
Przygotowanie kurczaka:
- Kurczaka pokroiłam na kawałki i zrumieniłam na patelni, na oliwie.
- Dodałam teraz zmiażdżone ząbki czosnku, można posiekać.
- Smażyłam 5 minut, potem dodałam pokrojone w plastry chorizo i pieczarki pokrojone w plastry.
- Wrzuciłam na patelnię także ziarenka pieprzu, wlałam wino i gotowałam dopóki połowa sosu nie odparowała.
- Zamieszałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze 5 minut.
- Podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Turku woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.