środa, 15 kwietnia 2020

Kotlety w panko z wiosenną jarzynką

Inny obiad niż świąteczny, pyszne, chrupiące panko na kotletach i do tego wiosenna jarzynka.
Panko to japoń­ska bułka tarta przy­go­to­wy­wana z chleba, uży­wana w kuchni azja­tyc­kiej jako panierka do dań sma­żo­nych.
Od zachod­niej wer­sji bułki tar­tej panko odróż­nia kilka cech szczególnych. 
Przede wszyst­kim ma ona formę cien­kich płat­ków, dzięki czemu jest lżej­sza i bar­dziej chrupka.
Polecam gorąco.
Kotlety i jarzynka - wiosenny obiad.


Składniki: 5 porcji
  • 5 sztuk kotletów wieprzowych z karczku
  • 2 jaja
  • mąka do obtaczania
  • 1 szklanka panko
  • sól ziołowa
  • olej do smażenia
Jarzynka:
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 papryka czerwona szpiczasta
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól czosnkowa
  • 1 łyżka oleju
  • kiełki ulubione do podania
Przygotowanie jarzynki:
  • Umyłam i pokroiłam paprykę w paski, selera w plasterki.
  • Na oleju podsmażyłam paprykę 3 minuty, potem dodałam selera i smażyłam 3 minuty, na koniec wrzuciłam groszek cukrowy, podlałam sosem sojowym i smażyłam jeszcze 2 minuty.
  • Doprawiłam do smaku solą czosnkową.
Przygotowanie kotletów:
  • Najpierw rozbiłam jaja z solą ziołową.
  • Na jeden talerz wsypałam panko, na drugi mąkę.
  • Kotlety najpierw obtoczyłam w mące, potem w roztrzepanym jajku.
  • Na koniec obtoczyłam w panko i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam kotlety z ziemniakami z wody, jarzynką i posypałam kiełkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.