Panko to japońska bułka tarta przygotowywana z chleba, używana w kuchni azjatyckiej jako panierka do dań smażonych.
Od zachodniej wersji bułki tartej panko odróżnia kilka cech szczególnych.
Przede wszystkim ma ona formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lżejsza i bardziej chrupka.
Polecam gorąco.
Kotlety i jarzynka - wiosenny obiad.
Składniki: 5 porcji
- 5 sztuk kotletów wieprzowych z karczku
- 2 jaja
- mąka do obtaczania
- 1 szklanka panko
- sól ziołowa
- olej do smażenia
Jarzynka:
- 100 g groszku cukrowego
- 1 papryka czerwona szpiczasta
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól czosnkowa
- 1 łyżka oleju
- kiełki ulubione do podania
Przygotowanie jarzynki:
- Umyłam i pokroiłam paprykę w paski, selera w plasterki.
- Na oleju podsmażyłam paprykę 3 minuty, potem dodałam selera i smażyłam 3 minuty, na koniec wrzuciłam groszek cukrowy, podlałam sosem sojowym i smażyłam jeszcze 2 minuty.
- Doprawiłam do smaku solą czosnkową.
Przygotowanie kotletów:
- Najpierw rozbiłam jaja z solą ziołową.
- Na jeden talerz wsypałam panko, na drugi mąkę.
- Kotlety najpierw obtoczyłam w mące, potem w roztrzepanym jajku.
- Na koniec obtoczyłam w panko i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podałam kotlety z ziemniakami z wody, jarzynką i posypałam kiełkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie |
2 komentarze
Wygląda świetnie! Aż poczułam wiosnę! Smacznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńSuper że tak to odebrałaś LanaDelRey, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.