Kasza pęczak jest niesamowita w smaku, lekko orzechowa, my ja uwielbiamy i jadamy często.
W daniu o którym mowa kasza wygląda jakby była polana karmelem, ma niepowtarzalny kolor.
Bakłażan jest mięciutki i kremowy, spróbujcie koniecznie.
Kasza z bakłażanem.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 nieduża cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki rodzynków
- nieduży bakłażan
- 3 średnie pomidory
- papryczka chili
- listki bazylii
Przygotowanie kaszotta:
- Na patelnię wlałam oliwę, wsypałam kaszę i podgrzewałam.
- Dodałam teraz posiekaną cebulę i czosnek, smażyłam ok. 5 minut.
- Już teraz doprawiłam solą, pieprzem, wsypałam oregano i zioła prowansalskie, chwile smażyłam.
- Na patelnię wlałam wino i gotowałam aż kasza całe wchłonęła.
- Teraz wlałam bulion, zagotowałam.
- Przykryłam patelnię pokrywką i gotowałam 20 minut.
- Potem dodałam rodzynki, pokrojonego w plastry bakłażana, oraz pokrojone w kostkę pomidory.
- Gotowałam pod przykryciem 5 minut.
- Na sam koniec dodałam posiekaną chili bez pestek i gotowałam jeszcze 10 minut.
- Podałam z listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne kwiaty |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.