czwartek, 16 kwietnia 2020

Kapuśniak z białej kapusty z chorizo

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z mięsa i tłuszczu wieprzowego z dodatkiem mielonej papryki pimentón, słodkiej lub pikantnej, która nadaje jej charakterystyczny czerwony kolor.
Ma idealny smak i tutaj w kapuśniaku sprawdziła się znakomicie.
Polecam spróbujcie tej pysznej zupy.
Kapuśniak z chorizo.


Składniki:

  • 100 g chorizo pikantnego
  • 1 średnia cebula
  • 600 g ziemniaków
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 por
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 nieduża główka białej kapusty
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 - 2 listki laurowe
  • 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1200 ml wody

Przygotowanie zupy:

  • Chorizo pokroiłam w plastry. 
  • Cebulę posiekałam selera pokroiłam w plasterki, w plasterki także pokroiłam oczyszczonego pora.
  • Marchew umyłam i pokroiłam w plastry, ziemniaki po obraniu w kostkę.
  • Kapustę poszatkowałam.
  • W dużym garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim chorizo i cebulę.
  • Potem dołożyłam marchew, ziemniaki, pora, selera i smażyłam 5 minut, ciągle mieszając.
  • Wlałam do garnka ok. 1200 ml wody, wrzuciłam ziele, liść laurowy, gotowałam 10 minut.
  • Potem dodałam poszatkowaną kapustę i gotowałam jeszcze 15 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam z natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Sobór św. Aleksandra Newskiego w Łodzi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.