Ma idealny smak i tutaj w kapuśniaku sprawdziła się znakomicie.
Polecam spróbujcie tej pysznej zupy.
Kapuśniak z chorizo.
Składniki:
- 100 g chorizo pikantnego
- 1 średnia cebula
- 600 g ziemniaków
- 2 - 3 marchewki
- 1 por
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 nieduża główka białej kapusty
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 - 2 listki laurowe
- 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1200 ml wody
Przygotowanie zupy:
- Chorizo pokroiłam w plastry.
- Cebulę posiekałam selera pokroiłam w plasterki, w plasterki także pokroiłam oczyszczonego pora.
- Marchew umyłam i pokroiłam w plastry, ziemniaki po obraniu w kostkę.
- Kapustę poszatkowałam.
- W dużym garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim chorizo i cebulę.
- Potem dołożyłam marchew, ziemniaki, pora, selera i smażyłam 5 minut, ciągle mieszając.
- Wlałam do garnka ok. 1200 ml wody, wrzuciłam ziele, liść laurowy, gotowałam 10 minut.
- Potem dodałam poszatkowaną kapustę i gotowałam jeszcze 15 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Podałam z natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Sobór św. Aleksandra Newskiego w Łodzi |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.