piątek, 10 kwietnia 2020

Hiszpańskie tapas

Takie szybkie tapasy czyli przekąski przed świętami będą znakomite.
Szybko coś chcemy zjeść  podczas przygotowań świątecznych i nie mamy czasu ani zjeść, ani zrobić a tu z pomocą przychodzą te pyszności, polecam.
Przekąski z Hiszpanii.


Składniki:

  • pełnoziarniste tortille
  • plastry chorizo
  • plastry sera Manchego
  • kulka mozzarelli
  • pikle z ogórków
  • plastry szynki Jamon Serrano

Przygotowanie tapas:

  • Pokroiłam w plastry mozzarellę, manchego, chorizo.
  • Odcedziłam ogórki  zalewy.
  • Ułożyłam na suchej patelni placek tortilli, na nim plastry manchego i plastry Jamon Serrano, plastry chorizo,ogórki, równomiernie na całej powierzchni.
  • Poukładałam plastry mozzarelli, można pokruszyć, wtedy ładniej sklei placki.
  • Na wierzchu ułożyłam drugi placek tortilli, dociskając go do spodniego placka.
  • Podgrzewałam chwilę, potem przewróciłam na druga stronę i jak ser całkiem się stopił zdjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Majowy bezlilak

2 komentarze

  1. Wyszły świetne! Co prawda zamiast chorizo dałam zwykłą kiełbasę, ale w smaku prawdziwa petarda! Dzisiaj, ze względu na post zrobię z mozzarellą i pomidorami. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i super, cieszę się że smakowały. Inwencja twórcza wskazana zawsze.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.